Viete čo sú Éčka? Prečo sa používajú? Sú Éčka v potravinách bezpečné?
Téma prídavných látok v potravinách tzv. E-čok vzbudzuje mnoho otázok a emócií. Cieľom tohto príspevku bude teda vysvetliť ako čo E-čka vlastne sú, ako sa pri výrobe potravín používajú a či sú bezpečné. Pokiaľ vás téma zaujíma a budete mať k nej ďalšie otázky radi Vám ich zodpovieme.
E = kód prídavnej látky schválenej pre použitie do potravín podľa NARIADENIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 1333/2008 zo 16. decembra 2008 o prídavných látkach v potravinách (ďalej ako N_1333/2008), pričom táto legislatíva je platná pre výrobu potravín v celej EÚ - ak vás téme E-čiek skutočne zaujíma určite Vám doporučujeme prečítať si ju.
E- kód má pridelená každá jedna schválená prídavná látka okrem jedlej soli a cukru.
Označenie prídavných látok E - kódom má čiste praktický charakter.
Mnohé prídavné látky majú totiž veľmi dlhý názov avšak výrobca ich pri použití musí deklarovať v zložení výrobku (napr. E300 = kyselina askorbová t.j vitamín C, ktorý sa pridáva do mäsových výrobkov ako antioxidant).
Bezpečnosť všetkých prídavných látok používaných v potravinách vyhodnocuje Vedecký výbor pre potraviny (SCF) alebo Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA).
Pri používaní prídavných látok pri výrobe potravín platia nasledovné pravidlá:
Výrobca potravín môže pri výrobe potravín použiť iba legislatívou schválené prídavné látky pre vybrané druhy potravín a to v stanovenom množstve (viď Článok 1, N_1333/2008),
Prídavná látka je pre použitie v potravinárstve je schválená iba vtedy ak (článok 6, N_1333/2008):
- na základe dostupných vedeckých dôkazov nevyvoláva obavy o zdravie spotrebiteľa pri navrhovanej úrovni používania;
- existuje odôvodnená technologická potreba, ktorá sa nedá dosiahnuť inými ekonomicky a technologicky uskutočniteľnými spôsobmi; a
- jej používanie nie je pre spotrebiteľa zavádzajúce
Používanie prídavných látok v potravinách sa pravidelne prehodnocuje na základe meniacich sa podmienok používania a nových vedeckých informácií.
Pokiaľ má zákazník záujem o informáciu, aké prídavné látky potravina obsahuje nájde ju v zložení výrobku.
________________________________________
Na záver len krátka poznámka:
Výrobcovia potravín môžu vyrábať potraviny iba v súlade s požiadavkami platnej legislatívy, ktorej najvyšším záujmom je ochrana zdravia spotrebiteľa. Toto isté sa vzťahuje aj na používanie prídavných látok.
Zároveň však platí pravidlo, že zákazník je ten, kto rozhoduje o tom, čo si kúpi.