Ste citliví na lepok? Zistite, ako jednoducho rozpoznať na trhu bezlepkové mäsové výrobky.
Celiakia je jedným z najčastejšie sa vyskytujúcich autoimunitných ochorení detí aj dospelých. Ide o celoživotné, vrodené ochorenie, ktoré spôsobuje trvalú neznášanlivosť lepku.
Citlivosť na lepok je u celiatikov veľmi variabilná, čo znamená, že každý pacient s týmto ochorením môže znášať iné, malé množstvo lepku (gluténu) prijímaného v rámci stravovacieho a pitného režimu.
Nariadením komisie (EÚ) č. 828/2014 z 30. júla 2014 o požiadavkách na poskytovanie informácií spotrebiteľom o neprítomnosti alebo zníženom obsahu gluténu v potravinách boli nastavené dve základe kategórie potravín na základe obsahu lepku:
- potraviny označené nápisom „ Bezgluténový “, môžu obsahovať max. 20mg/kg hotovej potraviny. Takto označené potraviny nesmú obsahovať pšenicu, jačmeň, raž a ovos alebo ich krížené odrody a namiesto nich obsahujú prirodzene bezlepkové potraviny,
- potraviny označené nápisom „Vemi nízky obsah gluténu“, môžu obsahovať max. 100mg/kg hotovej potraviny. Takto označené potraviny obsahujú jednu alebo viacero zložiek zo špecificky upravenej pšenice, jačmeňa, raže a ovsa, alebo ich krížených odrôd. Obsah lepku býva u týchto potravín znižovaný obvykle technologicky.
Bezpečnosť a vhodnosť mäsových výrobkov pre bezlepkovú diétu by mala byť výrobcom otestovaná ešte pred uvedením každého výrobku na trh.
Symbolom „bezlepkových“ (bezgluténových) mäsových výrobkov je aj preškrtnutý symbol klasu, ktorí výrobcovia často uvádzajú na etikete mäsových výrobkov.
Pokiaľ máte pochybnosti, či sú mäsové výrobky vhodné na bezlepkovú diétu, informujte sa priamo u výrobcu.
Žite s nami bez lepku :)