- 29.12.2020
TLAČOVÁ SPRÁVA:
Návrh Plánu obnovy pre Slovensko nasvedčuje, že potravinová sebestačnosť Slovenka je pre vládu iba prázdnou frázou
Bratislava 28.decembra 2020: Plán obnovy pre Európu je označovaný za najväčší stimulačný balík v histórii, v slovenskej verzii by ste však podporu agrosektora hľadali zbytočne, pretože sa s ňou nepočíta. Je teda potravinová sebestačnosť pre ministerstvo financií iba prázdnou frázou?
„Nová Európa bude zelenšia, digitálnejšia a odolnejšia“ – to sú ciele, ktoré si stanovil európsky parlament ako odozvu na pandémiu koronavírusu, kde prostredníctvom finančných prostriedkov v celkovej výške až 1,8 bilióna EUR má zámer prebudovať Európu. Jedným z deklarovaných cieľov je aj zameranie sa na tradičné politiky, ako sú napríklad politika súdržnosti a spoločná poľnohospodárska politika, ktorými sa zaistí stabilita a modernizácia priemyslu.
Pandémia koronavírusu jasne poukázala na skutočnosť, že prázdne pulty obchodov sa môžu stať realitou nielen na Slovensku. – patrímedzi krajiny s najvyššou mierou dovozu surovín, ale najmä potravín a zároveň nízkou mierou sebestačnosti v ich produkcii. Tento stav je výsledkom dlhodobého zanedbávania podpory odvetvia zo strany štátu, ktoré sa však v prípade potravinových kríz stáva kľúčovým pre zabezpečenie dostupných potravín pre potreby obyvateľstva. Zvyšovanie potravinovej sebestačnosti Slovenska je zároveň cieľom deklarovaným v prijatom Progamovom vyhlásení vlády SR.
„Slovenský zväz spracovateľov mäsa je sklamaný z postoja vlády SR, ktorá má jedinečnú príležitosť a aj dostatočné finančné prostriedky urobiť historicky najvýznamnejší krok v oblasti podpory agropotravinárskeho sektora. Nerozumie preto, prečo túto príležitosť vedome prehliada. V tomto kontexte Slovenský zväz spracovateľov mäsa vníma všetky vyjadrenia vlády o zvyšovaní potravinovej sebestačnosti iba ako prázdnu frázu.“ uvádza Eva Forrai, výkonná riaditeľka zväzu.
Iba moderný a dobre fungujúci agropotravinársky sektor je a bude pre súčasné i všetky nasledujúce generácie zárukou dostatku dostupných potravín pre potreby obyvateľstva. Podpora prepojenia prvovýroby a spracovateľského priemyslu, modernizácia technológií a inovácií, či investície v oblasti energetického hospodárenia potravinárskeho odvetvia zároveň významne prispejú aj k „zelenšiemu“ Slovensku napr. v podobe znižovania uhlíkovej stopy a emisií.
„Slovenský zväz spracovateľov mäsa apeluje na rezort financií, ako aj na vládu Slovenskej republiky, aby opakovane prehodnotila svoje priority, medzi ktoré potravinová sebestačnosť a dostatok potravín bezpochyby patria.“ zhrnula na záver Eva Forrai
Slovenský zväz spracovateľov mäsa je dobrovoľným združením fyzických a právnických osôb, podnikajúcich v oblasti spracovania mäsa, výroby mäsových výrobkov a/alebo v oblasti súvisiacej s touto podnikateľskou činnosťou. Členovia Zväzu sa hlásia k princípom trhovej ekonomiky, rešpektujú a dôsledne dodržiavajú pri výkone svojej činnosti právny poriadok platný na území Slovenskej republiky.
Kontakt : Eva Forrai, výkonná riaditeľka, slovmaso@gmail.com, tel : 0902 947 052