- 06.11.2020
TLAČOVÁ SPRÁVA:
Možnosť pretestovania pracovníkov potravinárstva je potrebné zaviesť v zelených okresoch najneskôr od nedele – inak sú možné výpadky v zásobovaní surovinami či potravinami.
Bratislava 5. novembra 2020: V pondelok hrozia na Slovensku výpadky v zásobovaní surovinami či potravinami. Dôvodom je povinnosť opätovného testovania tých pracovníkov, ktorí sa pohybujú v rámci červených a zelených okresov, pretože pokiaľ nebudú otestovaní, bude pre nich platiť zákaz vychádzania. Vláda síce vytvorí podmienky pre testovanie pracovníkov v zelených okresoch od pondelka 09.11 pre pracovníkov logistiky je to však neskoro, zvozy živých zvierat, surovín a rozvoz tovarov prebiehajú už v noci z nedele na pondelok.
Kým výrobcovia pôsobiaci v červených okresoch budú mať testovanie pracovníkov zabezpečené vo vybraných okresoch prostredníctvom II. kola celoplošného testovania, výrobcovia zo zelených okresov zatiaľ majú možnosť zabezpečiť proces testovania pre svojich zamestnancov až od pondelka 09.11.2020, čo je z pohľadu zabezpečenia činnosti pracovníkov logistiky neskoro.
Pritom len z pohľadu mäsospracujúcich podnikov a pridružených odvetví sa jedná o stovky pracovníkov ako sú napr. vodiči nákladnej dopravy zabezpečujúci rozvoz surovín, tovaru a zvoz živých zvierat, servisní pracovníci, iní špecializovaní pracovníci, ktorí vykonávajú svoju činnosť v rámci celého Slovenska a vo vzťahu k zásobovaniu obyvateľstva potravinami zohrávajú kľúčovú rolu
„Slovenský zväz spracovateľov mäsa plne rešpektuje prijaté opatrenia vlády avšak upozorňuje na skutočnosť, že pre zabezpečenie plynulého zásobovania potravinami medzi ,,okresmi“ je potrebné zabezpečenie možnosti testovania pracovníkov v zelených okresoch už cez víkend (najneskôr od nedele), pričom z pohľadu zásobovania problematickým môže byť hlavne pondelok 09.11.2020, nakoľko zvozy živých zvierat, surovín a rozvoz tovarov prebiehajú už v noci z nedele na pondelok “ uvádza Eva Forrai, výkonná riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa.
Kontakt: Ing. Eva Forrai, 0902 947 052
Slovenský zväz spracovateľov mäsa je dobrovoľným združením fyzických a právnických osôb, podnikajúcich v oblasti spracovania mäsa, výroby mäsových výrobkov a/alebo v oblasti súvisiacej s touto podnikateľskou činnosťou. Členovia Zväzu sa hlásia k princípom trhovej ekonomiky, rešpektujú a dôsledne dodržiavajú pri výkone svojej činnosti právny poriadok platný na území Slovenskej republiky.