- 14.03.2022
TLAČOVÁ SPRÁVA
Ceny mäsa a mäsových výrobkov sa budú výrazne zvyšovať
Bratislava 14. marca 2022 : Ceny mäsa a mäsových výrobkov sa budú výrazne rásť. Zvyšovanie cien bravčového mäsa a mäsových výrobkov je nevyhnutnou reakciou výrobcov na zvyšujúce sa náklady vstupujúce do výroby.
Spracovatelia mäsa zvyšovaním cien reagujú na skokový nárast vyvolávacej ceny jatočne upravených tiel (JUT) na nemeckej burze s bravčovým mäsom, kde bol zaznamenaný nárast ceny z hodnoty 1,20 EUR/kg v 6. týždni na hodnotu 1,75 EUR/kg v 10. týždni, čo predstavuje historicky najvyšší nárast ceny o 45,83% v priebehu štyroch týždňov.
Zároveň ďalším nepriaznivým vplyvom, ktorý má priamy vplyv na odberateľské ceny mäsa a mäsových výrobkov sú aj neúmerne sa zvyšujúce ceny energií a pohonných hmôt.
„Výrazný nárast cien bravčového mäsa ako základnej suroviny, energií a PHM sú spracovatelia mäsa nútení premietnuť aj do ich odberateľských cien. Očakávame preto, že navýšenie cien mäsa a mäsových výrobkov sa u výrobcov prejaví už druhej polovice marca a to približne na úrovni 25-30%, pričom predpokladáme, že navýšenie cien mäsa a mäsových výrobkov nemusí byť konečné.“ uvádza Eva Forrai, výkonná riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa.
Kontakt:
Ing. Eva Forrai – výkonná riaditeľka SZSM
Tel.: +421 902 947 052
E-mail: slovmaso@gmail.com
________________________________________________
Slovenský zväz spracovateľov mäsa (SZSM) je dobrovoľným združením fyzických a právnických osôb, podnikajúcich v oblasti spracovania mäsa, výroby mäsových výrobkov a/alebo v oblasti súvisiacej s touto podnikateľskou činnosťou. Členovia SZSM sa hlásia k princípom trhovej ekonomiky, rešpektujú a dôsledne dodržiavajú pri výkone svojej činnosti právny poriadok platný na území Slovenskej republiky.